Latar Belakang

Sejarah Twintech Kolej Universiti Teknologi Antarabangsa ( Twintech ) bermula sejak tahun 1993 apabila ia telah ditubuhkan oleh Allahyarham Senator Profesor mulia Datuk Dr Ismail Md Salleh di mana kolej universiti itu sebelum ini dikenali sebagai Twintech Institute of Technology.

Pada tahun 1996 , Land & General Berhad melabur dan nama institut ini telah ditukar kepada L & G Twintech Institute of Technology. Pada tahun 2003, Menteri Pengajian Tinggi dijemput institut berkenaan untuk menaik taraf kepada status Kolej Universiti. Oleh itu, ini telah membawa kemunculan Twintech Kolej Universiti Teknologi Antarabangsa .

Twintech telah ditubuhkan diri sebagai salah satu pembekal pendidikan tinggi yang membawa ( HEP) pendidikan nilai ditambah, menawarkan program bertaraf dunia untuk membantu dalam menyediakan rakyat Malaysia untuk memenuhi keperluan negara untuk profesional yang berkelayakan ke arah kemajuan untuk pembangunan negara masa depan. Hari ini, Twintech telah berjaya menubuhkan satu jenama dalam ' Twintech ' kedua-dua tempatan dan antarabangsa.

Sepanjang tahun, Twintech mempunyai pelbagai pencapaian dan pengiktirafan yang boleh dibanggakan ; termasuk Multimedia Super Corridor ( MSC) status dan ISO 9001: 2008 bagi 2011-2014 . Apa yang lebih membanggakan adalah pengiktirafan ISO bukan sahaja meliputi program akademik , tetapi juga melibatkan seluruh pentadbiran dan operasi di Twintech.

Sebagai pembekal pengajian tinggi, Twintech sentiasa berusaha untuk menawarkan lebih banyak dan lebih baik kursus kepada pelajar. Ini juga penting untuk terus melengkapi institusi pengajian tinggi awam yang lain dalam memberi dan menyediakan lebih banyak pilihan kepada pelajar-pelajar dari segi membuat keputusan bidang pengajian . Objektif utama adalah untuk menyediakan berpatutan , kos efektif dan kualiti pendidikan melalui perkembangan intelek dan sosial berterusan pelajar.

Terdapat empat fakulti di TWINTECH :

  • Fakulti Seni Bina dan Alam Bina ( Fabe )
  • Fakulti Perniagaan dan Kewangan ( FBF )
  • Fakulti Optometri ( kuliah )
  • Fakulti Hospitaliti dan Pengurusan Gunaan ( FHAM )